Bağışıklık sistemini güçlendirmek düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bağışıklığınızı etkileyen birçok faktör vardır. Araştırmacılar halen bu konuyla ilgili çalışmalar sürdürmektedir. Yaşınız, cinsiyetiniz, yaşam tarzınız ve psikolojik stres gibi etmenler bağışıklığınızı etkilemektedir.
Sağlıklı bir yaşam sürmek çevreden gelebilecek olan saldırılara karşı önlem almanızı sağlarken bağışıklığınızı da destekler. Doğal yollardan bağışıklığınızı geri kazanmak için temel olarak yapmanız gerekenleri; sigara içmemek, meyve ve sebze bazlı diyet yapmak, sağlıklı kilonuzda olmak, verimli uyumak ve egzersiz yapmak olarak sıralayabiliriz. Verimli bir uyku uyumak, stresten kaçınmak ve sağlıklı beslenmek her zaman bağışıklığınızı destekleyen temel etmenlerdendir. Bunun yanı sıra mikropların çok çabuk yayıldığını ve ellediğimiz her şeyden kolayca bulaşabileceğini unutmayalım. Ellerinizi sık sık temizlediğinizden ve yemek yapmadan önce malzemelerinizi iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.
Günlük hayatta birçok problemle karşı karşıyayız. Problemler mental olarak strese girmenizi ve dolaylı olarak bağışıklığınızı etkileyebilir. Hem stresten kaçınmak hem de bağışıklığınızı güçlendirmek için fiziksel aktiviteler yapmanız önerilir*. Spor yapmak sizi mental olarak rahatlatırken vücut sağlığınızı korumanıza da yardımcı olur.
Verimsiz uyku ise zayıf bir bağışıklık sisteminin yanında birçok sağlık problemini de yanında getirir. Yetişkinler için 7-9 saat, çocuklar içinse 8- 14 saat arası uyku tavsiye edilir.
Bağışıklığınızı, düzenli beslenmenin yanında besin takviyeleriyle de destekleyebilirsiniz. İçerisinde beta karoten, C vitamini, D vitamini, çinko, protein ve probiotik içeren besinler tüketmenizi öneriyoruz.
- Beta karoten; tatlı patates, ıspanak, havuç, mango, brokoli ve domates gibi besinlerde bulunur.
- C vitamini; turunçgiller, kavun, domates, biber ve brokolide bol miktarda bulunur.
- D vitamini; yağlı balıklar ve yumurtada bulunur.
- Çinko; sığır eti ve deniz ürünleri, buğday, fındık, fasulye gibi besinlerde bulunur.
- Protein; süt, et, yoğurt, yumurta, fasulye, mercimek gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklarda bulunur.
- Probiotikler ise sağlığı destekleyen iyi bakterilerdir. Yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunur.